Bingon till Sverige

I Sverige arrangerades det första organiserade bingospelet den 9 september 1961 av Gunnarstorps IF i nordvästra Skåne. Det var ett experiment för att försöka få in ytterligare pengar till klubbkassan, och resultatet blev minst sagt en riktig succé. Bingospelet spred sig sedan som en löpeld runt om i Sverige och i slutet av 1960-talet spelades det bingo på cirka 500 platser runt om i landet. 

1974 infördes en ny lagstiftning. Tillståndsgivningen övergick från polisen till Länsstyrelsen, och dess kontrollanter utbildades av dåvarande Lotterinämnden som ställde höga krav på redovisning och avkastning. I den vevan försvann alla oseriösa aktörer från marknaden. 

I slutet av 1980-talet minskades beskattningen av bingospelet, och 1995 avskaffades det helt. Under början av 1990-talet fick bingospelet ett uppsving, mycket tack vare att kontantvinster blev tillåtna. Under senare delen av 1990-talet har det traditionella bingospelet fått konkurrens från bingoliknande spel, men hävdar sig fortfarande väl.

Följ oss på Facebook