Ordlista

När du spelar bingo så kommer du att stöta på en hel rad ord och termer som kan vara svåra att förstå och därmed viktiga att lära sig för att kunna spela bingo ostört. Även om bingo-jargongen är lite svår i början tar det inte lång tid innan man lär sig vad allt betyder. Bingospelare är i allmänhet väldigt snälla och är det något du inte förstår är det bara att fråga någon medspelare eller någon i personalen. Med hjälp av denna ordlista så blir det förhoppningsvis lite lättare när du börjar spela bingo. 

Beano

Ordet som uppkom i USA, i ursprungsversionen av bingo, där man använde bönor för att markera på sin spelbricka. På den tiden ropades alltså 'Beano' istället för dagens 'Bingo'.

Bilbingo

Ett bingospel där du i utomhusmiljö sitter i din bil och spelar bingo. Då tillsammans med andra spelare i sina bilar.

Bingobricka

Den spelplan som används i bingo, vilken du markerar de siffror som ropats ut på. Består av siffror mellan 1-75 i 25 rutor som är slumpvis spridda på spelbrickan.

Bingobonus

Den bonus som vissa bingosajter på internet ger dig vid registrering eller insättning av pengar på ditt spelkonto.

Bingohall

Den lokal där det spelas bingo kallas bingohall och finns i de flesta kommuner i Sverige. Det finns fortfarande över 100 aktiva bingohallar i Sverige. Bingohallarna i Sverige drivs alla av ideella föreningar.

Bingotavla

En spelomgångs alla nummer som ropas ut presenteras också på en så kallar bingotavla, där kan du också läsa annan information så som vilken bingovariant som spelas just då.

Caller

En Caller är en utropare av nummer i bingohallen. På Internet sköts det av en automatisk röst.

Chatt

På de flesta bingosajter online så kan du också chatta med dina medspelare, eller motståndare om du så vill.

Dutta

I folkmun i bingosammanhang så används ordet dutta när du markerar siffrorna på din bingobricka med en speciell penna.

Duttpenna

Den penna du använder när du duttar, eller markerar, den siffra på din bingobricka som ropats ut. Dessa pennor är anpassade till bingo och bingobrickans utformning för att det ska gå snabbt och bli tydligt. Duttpennor säljs i bland annat bokhandlar.

Full bricka

Full bricka har innebörden att alla nummer på en bingobricka måste vara ifyllda för att någon ska få bingo.

Kassa

I en bingohall köper du i kassan en bingobricka eller fler innan en spelomgång börjar. Vad gäller online bingo så fyller du på ditt spelkonto med pengar här och plockar även ut en eventuell vinst.

Klassisk bingo

Den variant av bingo som är vanligast i Sverige. Spelas i en omgång och först till fem i rad vinner. De flesta bingovarianter är utvecklingar av denna grundform av bingo.

Minsta insats

Är den minsta summan som du får satsa, det vill säga köpa din bricka för.

Följ oss på Facebook