Visste du detta om Bingo?

Visste du detta om Bingo?

Idag finns det cirka 70 bingohallar i Sverige. Från Luleå i norr till Malmö i söder. Samtliga hallar har ideella föreningar som förmånstagare och drivs oftast av serviceföretag som består av flera föreningar eller enskilda näringsidkare. De flesta föreningar bedriver idrottsverksamhet och ett av kriterierna för att medverka är att föreningarna har en omfattande ungdomsverksamhet för medlemmar mellan 7 och 20 år.

Länsstyrelsen utfärdar lotteritillstånd, sköter kontrollen, beslutar vilka föreningar som får vara förmånstagare och godkänner avtal. Bingohallarna delar ut miljontals kronor varje år direkt till det lokala föreningslivet. Sedan bingoverksamheten startade i Sverige på 1960-talet har den genererat över 10 miljarder kronor i nettobehållning. Dessa pengar har varit - och är - avgörande för många föreningars överlevnad. I takt med minskade bidrag och besparingar i stat, landsting och kommuner kommer bidragen från bingoverksamheten att spela en allt viktigare roll för svensk idrotts framtid.

Bingons historia

Olika spel och lotterier baserade på nummer har troligen funnits sedan 1400-talet.

På 1530 talet fanns i Florens nummerlotteriet " La Lotto de Firenze " som är det första officiella nummerspelet om pengar och kan anses vara ursprunget för bingo och andra nummerspel.  

År 1778 rapporterade fransk press om den senaste flugan hos noblessen, det var ett spel som kallades för ”Le Lotto”. Det var ett spel där man drog nummer och markerade dem på ett spelkort, när man fick fem nummer i rad vann man. Det är det första dokumenterade riktiga bingospelet, som spelades på 90-nummers bingobrickor av sådan typ som fortfarande finns kvar.

Le lotto spred sig sedan över Europa. Det blev ett spel som blev mycket populärt i det militära fram t o m andra världskriget. De engelska armésoldaterna kallade det för ”Housey-Housey” och i marinen gick det under benämningen ”Tombola”.

Försäljaren Edwin S Lowe stötte 1929 på ett tivoli på en marknad. Vid marknadens populäraste stånd spelade man något som kallades ”Beano” (böna), där deltagarna lade en böna på det nummer man ropade ut. När man fick fem bönor i rad ropade man Beano och fick en vinst. Lowe fann detta intressant och började tillverka spel. När en av hans väninnor skulle ropa Beano blev hon så till sig att hon stammade fram B-B-Bingo. Där föddes namnet bingo.

I Sverige arrangerades det första organiserade bingospelet den 9 september 1961 av Gunnarstorps IF i nordvästra Skåne. Resultatet blev en succé och bingospelet spred sig som en löpeld runt om i Sverige.

Den nya flugan bingo spelades ofta i skolmatsalar, biografer eller andra samlingslokaler. På slutet av 1960-talet spelades det bingo på cirka 500 platser i landet. Vinsterna var varor som kaffepaket, lampor eller till och med tv apparater.

I början av 1970-talet började det öppnas lokaler som var avsedda enbart för bingospel. Spelet krävde lokaler med stora ytor och det medförde att det ofta blev källarlokaler som togs i anspråk. Dessa hade många gånger dålig belysning och blev fort inrökta. I den vevan ersattes också varuvinsterna med vinster i form av presentkort från olika affärer.

1989 fick bingohallarna tillstånd att dela ut kontanta vinster. Penningvinster medförde en stor uppgång för bingon, som nu flyttade upp från skumma källarlokalerna till respektabla lokaler i städernas centrum.

Än större blev uppgången för bingo då det 1991 dök upp ett tv program från Göteborg på bästa sändningstid på lördagarna. Det var Bingolotto med den populära ”Loket” som bänkade det svenska folket i tv soffan.

Den 1 juni 2005 infördes det rökförbud i allmänna lokaler i Sverige. De tidigare inrökta bingohallarna rustades upp och idag välkomnas gästerna till moderna och fräscha lokaler.

De senaste åren har bingohallarna upplevt en ökad popularitet när en ny yngre generation upptäckt charmen och nöjet med bingo. Det genererar mer medel till de ideella föreningarnas ungdomsverksamhet. Vilket vi förhoppningsvis kommer att se genom många nya unga svenska idrottshjältar runt om på världens sportarenor. 

Följ oss på Facebook